Een beschermd gevoel - sinds 70 jaar

70 Jahre o.b.® Banner mit schwimmender Frau
70 Jahre o.b.® Banner mit schwimmender Frau

Een vrouwelijke revolutie

Kun je je een leven inbeelden zonder tampons? Niet kunnen zwemmen op bepaalde dagen van de maand of je favoriete kleedje niet kunnen dragen dat jouw vormen zo goed laat uitkomen? Al meer dan 70 jaar maakt o.b.® een belangrijk deel uit van het leven van miljoenen vrouwen en staat het symbool voor hun zelfvertrouwen. Ontdek alles over de oorsprong van het o.b.® concept en de rol die een gynaecologe en een gepassioneerde zwemster gespeeld hebben bij de ontwikkeling van dit legendarische product.

In 1947 kreeg de Duitse ingenieur Dr. Carl Hahn in een Amerikaans tijdschrift een advertentie te zien voor tampons en hij was onmiddellijk gefascineerd. Een dergelijk product bestond nog niet op de Duitse markt. Tijdens de ontwikkelingsfase kreeg Dr. Hahn de steun van twee partners: Dr. Heinz Mittag, een advocaat, en - nog belangrijker - Dr. Judith Esser, een gynaecologe en gepassioneerde zwemster die hij wist te overhalen voor medisch advies. Ze was niet alleen professioneel geïnteresseerd in het verbeteren van het leven van vrouwen, maar ze had ook sterke persoonlijke redenen: in de jaren '40 waren alleen dikke maandverbanden beschikbaar voor menstruele hygiëne. Met een tampon zou ze zelfs tijdens haar menstruatie elke dag kunnen zwemmen.

Samen ontwikkelden deze drie pioniers de o.b.® tampon. De naam vat hun concept perfect samen : o.b.® is de afkorting van 'zonder maandverband – ohne Binde'. Ze kozen deze afkorting om de naam van het product discreet, modern en elegant te maken. En inderdaad, de afkorting bleek bijzonder succesvol te zijn - dankzij de popularieit van o.b.®, maar ook dankzij de beknopte naam. Ondertussen is 'o.b.' synoniem geworden voor 'tampon'!

Het duurde enkele jaren voordat o.b.® gelanceerd werd als product, want tampons kregen met vooroordelen af te rekenen en werden beschouwd als taboe. Dankzij decennialange inspanningen en grote informatiecampagnes, kwam de doorbraak er toch en bracht de o.b.® tampon een revolutie teweeg voor vrouwelijke hygiëne in Duitsland. Vanuit een oospronkelijk klein project met drie ontwikkelaars, zijn o.b.® tampons uitgegroeid tot een integraal deel van het leven van miljoenen vrouwen en bieden ze hen volledige bewegingsvrijheid en meer controle over hun lichaam en dat elke dag van hun menstruatie. Bovendien wordt o.b.® gebruikt bij voorlichting over menstruatie en vrouwelijke hygiëne via programma's in scholen en andere sociale voorlichtingscampagnes.

Keer terug in de tijd met o.b.®

o.b.® verbetert al meer dan een halve eeuw het leven van vrouwen en heeft hen in deze periode ongeëvenaarde veranderingen gebracht. Ontdek hier hoe de Europese marktleider voor tampons in de loop der jaren de vrouwelijke hygiëne heeft veranderd en hoe we erin geslaagd zijn om nieuwe, verbeterde producten op de markt te brengen.

Er is al zoveel veranderd sinds de eerste o.b.® tampons op de markt kwamen. De emancipatie van de vrouw, de seksuele revolutie: ons leven ziet er vandaag helemaal anders uit dan 70 jaar geleden. Vrouwelijke hygiëne is ook veranderd en o.b.® heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan meer bewegingsvrijheid en zelfvertrouwen voor de vrouw!

Kies een jaar in de tijdslijn en keer terug in de tijd met o.b.®!

 
Photos du Dr. Carl Hahn et du Dr. Heinz Mittag

De start van een revolutie (1947)

In 1947 krijgt de Duitse ingenieur Dr. Carl Hahn een advertentie in een Amerikaans tijdschrift voor tampons onder ogen. In Duitsland bestaat er niets dat daarmee vergeleken kan worden. Een dergelijk product zou een revolutie teweegbrengen voor vrouwelijke hygiëne!

Dr. Judith Esser, een gynaecologe en wedstrijdzwemster, staat in voor medisch advies.

Photos d'anciens véhicules de livraison et d'une travailleuse

De eerste stappen richting succes (1950)

Eenmaal het eerste geslaagde prototype klaar is, is er een machine nodig voor massaproductie. Het duurt niet lang voordat een werkprocedure ontwikkeld wordt waarin stukjes katoen worden gesneden, opgerold en vastgebonden met een koord.

Hierna volgen klinische testen die bevestigen dat tampons medisch veilig en hygiënisch zijn. In maart wordt de nieuwe uitvinding voor het eerst voorgesteld aan apothekers in Wuppertal. Amper vier dagen later is de eerste tampon te koop!

Er wordt een naam voor het product gekozen: "o.b.®" - een afkorting van 'zonder maandverband - ohne Binde'.

o.b.® tampons verdelen de publieke opinie, maar ondanks de oorspronkelijke scepsis van enkele twijfelaars worden o.b.® tampons al snel een enorm succes.

Wat volgt is een kleine revolutie: in het eerste jaar worden meer dan 10 miljoen tampons verkocht!

Article de journal de 1952

De pioniersjaren van o.b.® (1952)

Meer en meer vrouwen gebruiken o.b.® tampons! En dankzij de informatie die o.b.® aanbiedt in brochures, advertenties en bijsluiters, die alle twijfels behandelen waar vrouwen mee kunnen zitten, leren ze ook hun lichaam beter te begrijpen.

De informatie gaat in feite in twee richtingen: klantenenquêtes en laboratoriumonderzoek leiden tot verdere vernieuwingen, zoals de o.b.® Super" tampon met extra absorptievermogen.

Photos d'une usine et d'un présentoir

o.b.® op je boodschappenlijstje (1967)

o.b.® wordt niet langer geklassificeerd als farmaceutisch product en is nu te koop in supermarkten naast andere producten. Deze belangrijke ontwikkeling wordt gevierd met een nieuw ontwerp voor de o.b.® verpakking!

Brochure « 50 jours par an »

Geen taboes (1971)

De o.b.® brochure '50 dagen per jaar' beantwoordt al je vragen over menstruatie en vrouwelijke hygiëne en is een echte openbaring! Het wordt als supplement meegegeven in tijdschriften voor vrouwen en biedt vrouwen en meisjes duidelijke, gedetailleerde informatie over het lichaam van de vrouw - zonder taboes!

Article des années 70

Oude overtuigingen overboord gooien (1972)

Nieuw onderzoekt spreekt de mythe tegen dat meisjes vanaf hun eerste menstruatie geen tampons mogen gebruiken. Gynaecologisch onderzoek toont aan dat het maagdenvlies, tegen de tijd van hun eerste menstruatie, al veranderd is in zacht en plooibaar weefsel. Dit betekent dat kleinere tampons normaal veilig kunnen worden gebruikt.

o.b.® ontwikkelde de 'Mini' tampon speciaal voor jonge meisjes. Proefpakketten met gedetailleerd informatiemateriaal helpen om de jongere klanten voor te lichten en het nieuwe product bij hen te introduceren.

Photos des bâtiments Johnson & Johnson et de matériel d'information

o.b.® op school (1974)

Het gratis mediapakket van o.b.® ondersteunt leerkrachten tijdens lessen seksuele opvoeding en helpt elk jaar duizend schoolmeisjes voor te lichten. Een speciale telefoonlijn wordt in 19 Duitse steden ingesteld om alle vragen van meisjes te beantworden.

De bestseller o.b.® wordt sinds 1974 geproduceerd door Johnson & Johnson.

paquets o.b.® empilés

o.b.® gaat de wereld rond (1986)

Het succes van o.b.® beperkt zich niet tot de Duitse landsgrenzen: in slechts één jaar worden 3,5 miljard o.b.® tampons verkocht in 122 landen.

Carte du monde avec un paquet o.b.®

o.b.® viert feest (1990)

o.b.® wordt 40 en viert dat meer dan 50 miljard tampons over de hele wereld werden verkocht.

In de jaren '90, terwijl het verlangen naar individualiteit en onafhankelijkheid toeneemt, ontstaat een nooit geziene openheid ten opzichte van verschillende levensstijlen. o.b.® voegt de productlijn Comfort toe aan het assortiment, waardoor elke vrouw nu de perfecte tampon kan vinden voor elke dag van haar menstruatie.

Forum professionnel o.b.®

Het Professionele Forum (1998)

De verschillende informatieve en dienstverlenende aanbiedingen voor artsen worden samengebracht onder het Professionele Forum. Gynaecologen en pediaters worden geïnformeerd via medisch-wetenschappelijke mailings over de onderwerpen puberteit, menstruatie en hygiëne, en worden ondersteund bij het adviseren van jonge patiënten.

Photo du premier tampon o.b.® avec des rainures longues et incurvées

Voortdurende innovatie (2002)

o.b.® introduceert de eerste tampon met lange, gebogen groeven die betrouwbare bescherming biedt door de vloeistof nog doeltreffender naar de binnenkant van de tampon te leiden.

Qualité jugée « très bonne » par la Stiftung Warentest

Kwaliteitsbeoordeling 'uitstekend' (2003)

Stiftung Warentest bevestigt de kwaliteit van de o.b.® tampons: uit 22 tampons worden degene met gebogen groeven als enige als 'uitstekend' beoordeeld. In 2020 zou ook de ecologische test de o.b.® ProComfort® Normal tampons de beoordeling 'uitstekend' geven.

Publicité pour o.b.® ProComfort™

De perfecte combinatie (2005)

o.b.® ProComfort ™ tampons combineren de beste o.b.® eigenschappen in één product: gebogen groeven voor betrouwbare bescherming en het unieke, zijdezachte SilkTouch™ oppervlak voor makkelijk inbrengen en verwijderen.

Emballage des tampons o.b.® Flexia ®

Individuele bescherming voor speciale behoeften (2007)

De nieuwe o.b.® Flexia ® tampons met hun innovatieve SilkTouch™ beschermflappen ontketenen een revolutie! De beschermflappen helpen vloeistof op te vangen dat bij conventionele tampons zou lekker - voor ongeëvenaarde bescherming. In 2015 wordt o.b.® Flexia® Day+Night Super+Comfort geïntroduceerd. Extra bescherming in een comfortabel formaat en 100% bescherming.

o.b.® ProComfort® et sa technologie Dynamic Fit™

De grootste innovatie in 10 jaar! (2017)

o.b.® ProComfort® is er nu met Dynamic Fit™ technologie voor ultiem comfort* en betrouwbare bescherming:

3D ontvouwing voor een natuurlijke afstemming van het tampon op het lichaam. Unieke vormsluitende groeven die helpen de vloeistof binnen de tampon efficiënt te verdelen.

*Binnen het o.b.® gamma

Nieuwe look, beproefde kwaliteit! (2021)

Jouw o.b.® tampons zijn nu verkrijgbaar in een nieuwe, moderne verpakking.Bovendien combineert de nieuwe o.b.® ExtraProtect tampon twee toonaangevende tampontechnologieën - extra beschermende vleugels en Dynamic Fit technologie.In het assortiment zit ook de nieuwe o.b.® Organic tampon, gemaakt van 100% biologisch katoen.

 

De o.b.® productzoeker

Welke o.b.® tampon is geschikt voor jou?
Beantwoord vier korte vragen.

Veelgestelde vragen

Kom meer te weten over menstruatie,
puberteit en tampons.