Cyclusschommeleingen & intermenstruele bloedingen

Frau hat Schmerzen durch Menstruationskrämpfe
Frau hat Schmerzen durch Menstruationskrämpfe

Dit is hoe de menstruatie verandert

Het is heel normaal dat de bloedingen tijdens je menstruatie veranderen afhankelijk van je schommelende hormoonniveaus. In feite zijn er allerlei factoren die een invloed hebben op hoe hevig je menstruatie is. Er kunnen ook onregelmatigheden zijn tijdens de cyclus, die bijvoorbeeld tot uiting kunnen komen in de vorm van intermenstruele bloedingen of bijzonder zwaar bloedverlies. Ontdek wat precies de hevigheid van je menstruatie kan beïnvloeden en welke o.b.® oplossing het meest geschikt is voor je veranderende behoeften.

Schommelingen in de menstruatie

Het is volkomen normaal dat je bloedverlies verandert tijdens je menstruatie. Veel vrouwen ervaren heviger bloedverlies tijdens de eerste paar dagen van hun menstruatie en minder naar het einde toe. De lengte van de menstruele cyclus kan ook beïnvloed worden. o.b.® biedt tampons met verschillende absorptievermogens en varianten aan die aangepast zijn aan jouw veranderende behoeften tijdens jouw menstruatie.

Intermenstruele bloedingen

Intermenstruele bloedingen kunnen samen met de 'normale' menstruatie optreden. Soms is dit gering bloedverlies, maar soms kunnen intermenstruele bloedingen ook heviger zijn.

Intermenstruele bloedingen zijn vaak onschuldig. Ze kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door stress of een strikt dieet, of simpelweg door wat bekend staat als bloeding van de eierstokken tijdens de ovulatie.

Ze kunnen ook optreden bij jonge meisjes wanneer de cyclus na de eerste menstruatie nog niet volledig vaststaat. Ook tijdens de menopauze (de overgang) voor de laatste menstruatie kan dit voorvallen. Bloedingen tussen twee menstruaties in kunnen echter ook wijzen op ernstige aandoeningen. Raadpleeg je gynaecoloog als je regelmatig intermenstruele bloedingen ervaart.

Licht bloedverlies is meestal niet zo ernstig. Om je fris te voelen en je kleding te beschermen, kunnen inlegkruisjes een goede oplossing bieden voor lichte intermenstruele bloedingen.

Zware menstruele bloedingen (menorragie)

Vaak gaan hevige bloedingen gepaard met een heel lange menstruatieperiode, in medische termen bekend als menorragie. Wanneer je menstruatiebloeding hevig maar normaal van duur is, heet dit hypermenorroe. Er is sprake van menorragie wanneer een vrouw tijdens haar menstruatie meer dan 80 milliliter bloed verliest in plaats van de gebruikelijke 40-60 ml of de bloeding meer dan zeven dagen aanhoudt.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lijden ongeveer 20 procent van alle vrouwen aan menorragie. Een hevig bloedverlies tijdens de menstruatie kan heel onaangenaam zijn en een negatieve impact hebben op het dagelijks leven. Door het sterke bloedverlies hebben veel vrouwen last van moeheid, problemen met de bloedsomloop, bloedarmoede en een gebrek aan ijzer (ijzergebreksanemie).

Hevige bloedingen tijdens de menstruatie kunnen verschillende oorzaken hebben. Neem contact op met je gynaecoloog en bespreek je hevige en langdurige menstruatiebloedingen.

Bij heel hevige bloedingen bieden tampons met het grootste absorptievermogen bescherming zoals bijvoorbeeld o.b.® Original Super Plus, o.b.® ProComfort Super Plus of o.b.® ExtraProtect.

Menstruaties terwijl je de pil of een spiraal gebruikt

De intensiteit van de menstruele cyclus kan ook veranderen door verschillende contraceptiemethoden. Mensen die bijvoorbeeld de pil nemen hebben vaak minder bloedverlies. De anticonceptiepil beïnvloedt de normale ontwikkeling en rijping van de eicellen en voorkomt ovulatie. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies minder dik en is de menstruatie daardoor veel minder hevig.

Bij minder bloedverlies verkiest men gewoonlijk een tampon die makkelijk in te brengen en te verwijderen is. Dankzij het unieke SilkTouch® oppervlak garanderen o.b.® ProComfort® tampons makkelijk en comfortabel gebruik, ook op minder hevige dagen.

Zelfs met andere contraceptiemethoden, zoals een spiraal, kan de menstruatie veranderen en kunnen cyclusschommelingen optreden. Vrouwen die bijvoorbeeld een koperen spiraal hebben, hebben vaak langere en hevigere menstruaties, en de cyclus is minder regelmatig. Bij een hormonaal spiraal is het omgekeerde het geval. De menstruatie is dan gewoonlijk minder hevig en kan zelfs helemaal uitblijven.

Na de geboorte en tijdens de menopauze

De hevigheid van je menstruatie verandert met elk nieuw hoofdstuk in je leven. Wanneer je menstruatie herbegint na de bevalling, ervaren veel vrouwen meer bloedverlies of merken ze dat hun gebruikelijke tampon niet langer past. De menopauze kan ook meer bloedverlies veroorzaken.

o.b.® ExtraProtect biedt extra bescherming. De unieke, flexibele SilkTouch® beschermflappen ontvouwen makkelijk en helpen om vloeistof op te vangen dat bij normale tampons kan lekken. Bovendien past o.b.® ExtraProtect met SilkTouch® beschermflappen zich aan de individuele vorm van je vagina aan om schuiven te voorkomen.

En trouwens: o.b.® ExtraProtect tampons zijn ook geschikt voor 's nachts. Je kunt 's nachts op hetzelfde absorptievermogen vertrouwen als overdag. Gebruik wel een nieuwe tampon voordat je naar bed gaat en wanneer je 's morgens ontwaakt.

De o.b.® productzoeker

Welke o.b.® tampon is geschikt voor jou?
Beantwoord vier korte vragen.

Veelgestelde vragen

Kom meer te weten over menstruatie,
puberteit en tampons.