Menstruatie: Wat Je Moet Weten

Frau mit Kalender in der Handblickt nachdenklich nach oben vor blauem Hintergrund
Frau mit Kalender in der Handblickt nachdenklich nach oben vor blauem Hintergrund

Menstruatie, die tijd van de maand, ongesteldheid, je regels - er bestaan talloze namen voor de menstruatie en toch wordt elke vrouw er op dezelfde manier door getroffen. Het is het meest natuurlijke in de wereld en tegelijkertijd is het zo complex. Doorheen het leven roepen deze maandelijkse bloedingen allerlei vragen op en wij hebben de antwoorden! Op deze pagina ontdek je alles wat je zou moeten weten over menstruatie.

Mijn menstruatie & ik

Menstruele Cyclus

Om beter het doel en de volgorde van een menstruatie te begrijpen, is het belangrijk om de menstruele cyclus te begrijpen, ook wel bekend als de vrouwelijke cyclus. De menstruatie is verantwoordelijk voor het bloedverlies, maar is slechts een van de vele onderdelen van het complexe hormonale evenwicht en de voortplantingscyclus van de vrouw. We hebben de belangrijkste informatie samengevat zodat het makkelijk te begrijpen is.

Veranderingen in de menstruatie

Net zoals ons lichaam, verandert ook onze menstruatie na verloop van jaren, soms zelfs binnen enkele dagen. De veranderingen in de menstruatie komen meestal als een verrassing en veroorzaken verwarring. Daarom hebben we de belangrijkste informatie voor jou verzameld: wat kunnen intermenstruele bloedingen betekenen en wat veroorzaakt ze? Hoe verandert de menstruatie na de bevalling, of stopt die helemaal? En wat gebeurt er voor en tijdens de menopauze?

Menstruatiepijn

Jammer genoeg brengt de menstruatie meestal menstruatiepijn met zich mee. Laat ons even samen kijken naar de mogelijke oorzaken zodat je onmiddellijk actie kunt ondernemen wanneer symptomen opduiken, zodat je van zo weinig mogelijk symptomen last hebt tijdens je menstruatie.

Intermenstruele bloedingen

Bijna elke vrouw is vertrouwd met intermenstruele bloedingen. Die kunnen verschillende oorzaken hebben - stress, hormonale schommelingen or zelfs medische oorzaken. In het hoofdstuk intermenstruele bloedingen kun je zien welke types intermenstruele bloedingen er zijn en wanneer je een arts moet raadplegen.

Premenstrueel syndroom - PMS

Kan je reeds dagen op voorhand je menstruatie voelen komen door waterretentie, stemmingswisselingen en ongemak? Dan lijd je waarschijnlijk, net zoals miljoenen andere vrouwen, aan premenstrueel syndroom (PMS). Maak je geen zorgen! De symptomen kunnen vaak verholpen worden dankzij enkele tips en thuisremedies.

De o.b.® productzoeker

Welke o.b.® tampon is geschikt voor jou?
Beantwoord vier korte vragen.

Veelgestelde vragen

Kom meer te weten over menstruatie,
puberteit en tampons.