De eerste menstruatie

Frauen lachen und schneiden Grimassen
Frauen lachen und schneiden Grimassen

Hoe zal mijn eerste menstruatie aanvoelen? Hoe weet ik wanneer die er zit aan te komen? Moet ik bang zijn? Hier ontdek je de antwoorden op alle dingen over de menstruatie die je je altijd al hebt afgevraagd.

''Het is eindelijk zover!'

Het is moeilijk om te beschrijven hoe je eerste menstruatie zal aanvoelen, vind je niet? Het is vreemd en nieuw, maar je mag er ook trots op zijn want nu ben je een vrouw! Wanneer je pas begint te menstrueren, voel en denk je waarschijnlijk duizenden dingen tegelijk. Dat is oké, want voor elke vrouw is dit immers een speciale dag! Je vraagt je misschien af: 'Hoe zal ik hieraan kunnnen wennen?'. Maak je geen zorgen, dat is makkelijker dan je denkt. Binnenkort zal je er nauwelijks nog iets van merken en zal het je niet tegenhouden om ten volle van het leven te genieten!

''Wanneer moet ik mijn eerste menstruatie verwachten?'

Er bestaat niet zoiets als een 'correcte leeftijd' voor de eerste menstruatie. De meeste meisjes ervaren het voor het eerst tussen de leeftijd van twaalf en veertien jaar - dat is al relatief laat in de puberteit. Maar voor sommigen gebeurt het eerder en zij kunnen al op de leeftijd van 10 jaar voor het eerst menstrueren, of later pas wanneer ze 15 zijn. Dit is volkomen normaal! Wanneer het jou overkomt, hangt af van wanneer je geslachtsorganen ontwikkeld zijn en je lichaam voldoende geslachtshormonen produceert. Wanneer dat moment aanbreekt, zal ongeveer elke vier weken een eicel rijpen in je eierstokken. Klik op Menstruele Cyclus voor meer informatie hierover!

''Zijn er tekenen die wijzen op het begin van de eerste menstruatie?'

Het is niet zo moeilijk om te weten wanneer je eerste menstruatie er zit aan te komen - je moet gewoon weten wat de signalen zijn. Wanneer je witverlies opmerkt, duurt het gemiddeld nog een jaar. De meeste meisjes krijgen ook een groeispurt, je borsten, taille en heupen worden gevormd - je figuur wordt vrouwelijker.

Als je je zorgen maakt dat je eerste menstruatie misschien overwachts op een verkeerd moment zal komen, dan kan het dragen van inlegkruisjes (zoals Carefree inlegkruisjes) elke dag voor je eerste menstruatie ervoor zorgen dat je je zelfzekerder voelt.

Wanneer de eerste menstruatie begint, zien sommige meisjes een bruinachtige afscheiding in hun slipje, terwijl anderen enkele druppels bloed zien. En anderen zien onmiddellijk een aanzienlijke hoeveelheid bloed. Maak je geen zorgen, dit is allemaal normaal! Ontdek hier of maandverbanden of tampons geschikt zijn voor jou.

Wist je dat…

... meisjes zich vaak oncomfortabel of emotioneel voelen tijdens hun menstruatie, of zelfs enkele dagen voordien? Sommige voelen een spanning in hun buik, rugpijn of ervaren stemmingswisselingen - de ene persoon meer dan de andere. Maak je geen zorgen, dit gaat voorbij! Enkelen hebben geluk en ervaren niets van deze bijverschijnselen! Maar als ze je belemmeren dan zijn er enkele interessante tips om van deze symptomen af te geraken! Je ontdekt er meer over onder 'Menstruele krampen'!

... dat je zeer onregelmatig kunt menstrueren, vooral in het begin? Vaak duurt het jaren voordat je een hormonaal evenwicht hebt bereikt waardoor je regelmatig kunt menstrueren.

De o.b.® productzoeker

Welke o.b.® tampon is geschikt voor jou?
Beantwoord vier korte vragen.

Veelgestelde vragen

Kom meer te weten over menstruatie,
puberteit en tampons.