Menstruele cyclus/ vrouwelijke cyclus

Frau markiert mit Rotstift Tage im Kalender
Frau markiert mit Rotstift Tage im Kalender

Dit is hoe de menstruatie werkt

De menstruele cyclus, ook bekend als de vrouwelijke cyclus, begint voor meisjes met hun eerste menstruatie en herhaalt zich daarna elke maand. Vanaf dan vindt een cyclus van ovulatie en menstruatie vast van telkens ongeveer 28 dagen. Maar wat gebeurt er precies? Hier ontdek je alles over de vrouwelijke anatomie, de natuurlijke vrouwelijke cyclus, ovulatie en menstruatie.

De maandelijkse cyclus

Een cyclus duurt ongeveer 28 dagen, maar korte cycli van slechts 21 dagen of lange cycli van 35 dagen komen ook vaak voor. De menstruele cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt op de dag voor je volgende bloeding.

De follikelfase

De follikelfase begint op de eerste dag van de menstruatie. Wanneer de menstruatie eindigt en het oude slijmvlies van de baarmoeder weg is, begint de voorbereiding om een nieuw bevrucht eitje te ontvangen. Het hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat

  • het slijmvlies dikker wordt
  • het zich verrijkt met nutriënten
  • een 'bed' voor het eitje wordt gevormd (proliferatiefase)..

Tegelijkertijd rijpen de follikels, die een eicel bevatten, in de eierstokken. Het FSH (follikelstimulerend hormoon) is verantwoordelijk voor deze rijping.

De duur van de follikelfase hangt af van de cyclus: bij een cyclus van 28 dagen duurt het ongeveer 14 dagen, bij een cyclus van 35 dagen duurt het ongeveer 21 dagen. Het eindigt altijd op het moment van ovulatie.

Ovulatie

De ovulatie vindt plaats in de tweede helft van de cyclus - gewoonlijk 11 tot 16 dagen voor de volgende menstruele periode, afhankelijk van de lengte van de cyclus. Wanneer de ovulatie plaatsvindt, barst een van de follikels open en laat een eicel los. Deze rijpe eicel gaat dan van een van de twee eierstokken via de eileiders naar de baarmoeder. Gewoonlijk wordt slechts een van de twee eicellen losgelaten - welke dat is wordt willekeurig bepaald. Deze ovulatiefase duurt drie tot vier dagen. Als sperma tijdens deze periode de eileiders bereikt, kan bevruchting plaatsvinden.

Tegelijkertijd ontwikkelt het zogeheten corpus luteum zich vanuit het follikel in de baarmoeder. Daarom wordt deze fase ook wel de luteale fase genoemd. Dit creëert oestrogeen en grote hoeveelheden van het hormoon progesteron. Progesteron zorgt ervoor dat de baarmoeder zich voorbereidt op de inplanting van een bevruchte eicell. Eenmaal de eicel bevrucht is, kan die zichzelf inplanten in de baarmoeder.

Menstruatie

Als de eicle niet bevrucht werd, zal deze binnen een dag ontbinden in de eileider. Het corpus luteum in de eierstok neemt tijdens de volgende 14 dagen af, de bovenste lagen van het baarmoederslijmvlies (het bed voor de eicel) zijn niet langer nodig en laten los. Door een kleine bloeding gaan ze naar buiten via de vagina, de volgende menstruatie is begonnen en de cyclus begint opnieuw.

De vrouwelijke anatomie

Grafik zum Jungfernhäutchen

Het maagdenvlies

Een zachte, plooibare huidsplooi met een natuurlijke opening die de binnenkant van de vagina omringt. Bij de meeste meisjes scheurt het maagdenvlies lang voordat ze hun maagdelijkheid verliezen.

Grafik zur Scheide

Vagina

Een rekbare buis die aan de opening nauw is, maar veel breder binnenin.

Grafik zum Muttermund

Baarmoederhals

De opening die de baarmoeder verbindt met de vagina.

Grafik zur Gebärmutter

Baarmoeder (uterus)

Heeft dikke spierwanden en een kleine binnenkant; de wanden zijn bedekt met slijmvlies.

Grafik zum Eileiter

Eileiders

Met behulp van minuscule haartjes transporteren ze de volwassen eicellen naar de baarmoeder.

Grafik zu den Eierstöcken

Eierstokken

Eicellen rijpen in de eierstokken.

Grafik zum Eierstok

Eierstok

De eicellen rijpen in de eierstokken.

Grafik zum Eileiter

Eileiders

Met behulp van minuscule haartjes transporteren ze de volwassen eicellen naar de baarmoeder.

Grafik zur Gebärmutter

Baarmoeder (uterus)

Heeft dikke spierwanden en een kleine binnenkant; de wanden zijn bedekt met slijmvlies.

Grafik zur Gebärmutterschleimhaut

Baarmoederslijmvlies

De bevrucht eicel nestelt zich hierin. Als er geen eicel bevrucht is, wordt het slijmvlies tijdens de menstruatie losgelaten.

Grafik zum Muttermund

Baarmoederhals

De opening die de baarmoeder met de vagina verbindt.

Grafik zur Scheide

Vagina

De vagina is de verbinding tussen de baarmoeder en de buitenwereld. De buitente opening van de vagina ligt tussen de urinebuis en de anus.

Grafik zum Beckenbodenmuskel

Bekkenbodemspieren

Helpen alles op zijn plaats te houden.

Grafik zur Klitoris

Clitoris

Deze verzameling van zenuwuiteinden ligt voor de urinebuis tussen de kleine schaamlippen en speelt een belangrijke rol bij seksuele opwinding.

Grafik zu den Schamlippen

Schaamlippen

Aan de buitenkant wordt de vaginale opening bedekt door de grote en kleine schaamlippen.

Grafik zum Enddarm

Rectum

 

Grafik zur Harnblase und der Harnröhre

Urineblaas en urinebuis

 

De o.b.® productzoeker

Welke o.b.® tampon is geschikt voor jou?
Beantwoord vier korte vragen.

Veelgestelde vragen

Kom meer te weten over menstruatie,
puberteit en tampons.