Menstruatie ondergoed op de juiste manier wassen - een handleiding

Menstruatie ondergoed op de juiste manier wassen

De verzorging van je menstruatie ondergoed speelt een cruciale rol in hoe lang het meegaat. In dit artikel laten we je zien hoe je je menstruatie ondergoed op de juiste manier wast, zodat het altijd fris en hygiënisch blijft en je het zo lang mogelijk kan blijven gebruiken. Lees dus zeker verder!

Menstruatie ondergoed wassen op 60 graden

Veel fabrikanten van menstruatie ondergoed raden aan om het op lagere temperaturen te wassen, meestal op 30 graden of hoogstens 40 graden. Dit komt omdat hogere wastemperaturen bepaalde materialen kunnen aantasten, vooral als het gaat om gevoelige stoffen of speciale coatings.

Goed nieuws: Het o.b.® menstruatie ondergoed zonder biociden kun je zonder kwaliteitsverlies op 60 graden wassen. De hoge temperaturen ondersteunen optimale hygiëne tijdens het dragen en helpen onaangename geuren te voorkomen.

o.b. menstruatie ondergoed – Hygiënisch wasbaar op 60 graden

Stap-voor-stap handleiding: o.b.® menstruatie ondergoed wassen

Om er zeker van te zijn, hebben we hieronder een handleiding in vier eenvoudige stappen opgesteld, hoe je je o.b.® menstruatie ondergoed verzorgt en hygiënisch kunt wassen:

  • Was voor het eerste gebruik.
  • Stap 1: Spoel het menstruatie ondergoed direct na het dragen uit met koud water, totdat het water helder van het ondergoed afloopt. Dit helpt vlekken en geuren te voorkomen.
  • Stap 2: Doe het menstruatie ondergoed met wasgoed van dezelfde kleur in de wasmachine en was het voor optimale hygiëne op 60 graden voor ten minste 30 minuten met je standaardwasmiddel. Als je het menstruatie ondergoed op temperaturen onder de 60 graden wilt wassen, moet je een vloeibaar wasmiddel of universeel wasmiddel gebruiken. Let op de doseringsaanwijzingen van de fabrikant van het wasmiddel. Gebruik geen bleekmiddel en vermijd wasverzachter. Was alleen in de machine, geen handwas.
  • Stap 3: Hang het gewassen menstruatie ondergoed buiten of in je woning op om aan de lucht te drogen. Gooi ze niet in de droger en strijk ze niet.
  • Stap 4: Zorg ervoor dat het menstruatie ondergoed volledig droog is voordat je het opbergt. Berg het vervolgens op, net zoals je ook met je andere onderbroeken doet.

Bij het wassen van menstruatie ondergoed van andere merken, moet je altijd rekening houden met de individuele instructies van de fabrikant op het etiket en de verpakking van het product. Zoals bij alle herbruikbare menstruatieproducten, raden we aan de verzorgingsinstructies te volgen om hygiëne en optimale prestaties van het product te behouden. In het geval van lokale symptomen moet je een arts raadplegen voordat je het product opnieuw gebruikt.

Tips voor het wassen van menstruatie ondergoed

Het wassen van menstruatie ondergoed lijkt op de verzorging van je normale ondergoed. Er kunnen echter kleine, product-specifieke bijzonderheden zijn. Daarom is het belangrijk dat je de instructies van de fabrikant van je menstruatie ondergoed nauwkeurig volgt.

Vooral bij hevige bloedingen is het belangrijk om het menstruatie ondergoed direct na het dragen onder koud water uit te spoelen, om vlekken en onaangename geuren te voorkomen.

Let op: Bloed bevat verschillende eiwitten die bij hogere temperaturen snel stollen. Zodra deze eiwitten zijn gestold, lossen ze niet meer op in water. Een vlek met warm of zelfs heet water behandelen, versnelt dit stollingsproces, waardoor de vlek moeilijker te verwijderen is. Na verloop van tijd drogen de bloedeiwitten echter ook uit bij lagere temperaturen. Daarom luidt het advies: bloedvlekken niet alleen koud, maar ook zo snel mogelijk uitspoelen.

Met een wasnetje bescherm je je ondergoed extra. Laat het daarna aan de lucht drogen en gooi het niet in de droger. Ook kan je het ondergoed niet strijken.

Het is ook slim om je menstruatie ondergoed niet zomaar tussen je witte was te gooien, want rode pigmenten zijn moeilijk uit te wassen.

Kan ik menstruatie ondergoed met andere was wassen?

Zeker! Het is aan te raden om je menstruatie ondergoed nog dezelfde dag te wassen – samen met andere kledingstukken. Spoel ze eerst met de hand uit onder koud water en doe ze daarna in je wasmachine.

Extra tip:

Niet altijd is een wastafel in de buurt om je menstruatie ondergoed direct na het dragen uit te spoelen. Maar dat is geen probleem. Je kunt het in plaats daarvan water- en luchtdicht verpakken, bijvoorbeeld in een ziplockzakje, en later reinigen.

Kan menstruatie ondergoed in de droger?

We raden het af om menstruatie ondergoed in de droger te doen. De hitte en de intense luchtstroom in de droger kunnen de elastische materialen aantasten, de absorptievermogen verminderen en de levensduur van het ondergoed verkorten.

Bovendien kunnen de hoge temperaturen van de droger de waterafstotende eigenschappen van sommige menstruatie ondergoed-materialen negatief beïnvloeden. Het wordt aanbevolen om het menstruatie ondergoed op natuurlijke wijze aan de lucht te laten drogen. Hang ze daarom op een goed geventileerde plaats op. Dit helpt de kwaliteit van de materialen te behouden. Dus speel op veilig en doe je menstruatie ondergoed niet in de droger.

Hoe lang gaat menstruatie ondergoed mee?

Fabrikanten van menstruatie ondergoed geven meestal de levensduur van het ondergoed aan in jaren of wasbeurten. Daarna kan de absorptiefunctie of - indien aanwezig - de antibacteriële werking langzaam afnemen. Het o.b.® menstruatie ondergoed kun je tot 4 jaar* lang dragen en liefhebben. De duurzaamheid van ons menstruatie ondergoed is bevestigd in een wasproef die de wasprocedure thuis nabootst en waarbij het ondergoed 60 wasbeurten hebben doorstaan.

Hoe zorgvuldiger je met je menstruatie ondergoed omgaat, hoe langer je ze kan liefhebben. Het is dus heel goed mogelijk dat je je menstruatie ondergoed ook langer dan 4 jaar ontspannen en comfortabel kunt dragen.

Hoeveel stukken menstruatie ondergoed heb ik nodig?

In principe geldt voor menstruatie ondergoed hetzelfde als voor je gewone ondergoed – het is altijd voordelig om een kleine voorraad aan te leggen.

Het benodigde aantal menstruatie ondergoed hangt af van de sterkte van je menstruatie en de frequentie van je wasbeurten. Het o.b.® menstruatie ondergoed kun je in principe tot 12 uur achter elkaar dragen.

Om niet dagelijks het menstruatie ondergoed te hoeven wassen en drogen, raden we aan om minimaal drie stuken ondergoed op voorraad te hebben. Voordat je met het menstruatie ondergoed op reis gaat, raden we je aan om in een vertrouwde omgeving je draagroutine te leren kennen. Hoe vaak je het ondergoed wisselt, hangt af van de sterkte van je menstruatie, evenals je persoonlijke voorkeuren.

Meer informatie over hoe je menstruatie ondergoed het beste kunt gebruiken, vind je in onze gids over menstruatie ondergoed: gebruik en functie.

* Gebaseerd op 60 wasbeurten

De o.b.® productzoeker

Welke o.b.® tampon is geschikt voor jou?
Beantwoord vier korte vragen.

Veelgestelde vragen

Kom meer te weten over menstruatie,
puberteit en tampons.