Wat is witverlies?

De eerste keer dat je een witte afscheiding ziet, is het normaal dat je onzeker bent en met allerlei vragen zit. Maak je geen zorgen: witverlies in je slipje is heel normaal, volkomen natuurlijk en een signaal dat je menstruatie binnenkort zal beginnen. Krijg hier antwoorden op je vragen!

Afscheiding voor je menstruatie

Frau lacht in und verdeckt ein Auge mit der Hand

Meisjes praten over allerlei zaken met hun vriendinnen, maar soms schamen we ons en willen we niet als eerste een bepaald onderwerp ter sprake brengen... bijvoorbeeld het zogenaamde witverlies. Dit is volkomen normaal en treedt op bij meisjes die binnenkort voor het eerst zullen menstrueren. Maar het kan angstaanjagend zijn als je niet weet wat het is!

Hoe ziet witverlies eruit?

Heb je witte vlekken opgemerkt in je slipje? De doorzichtige tot witachtige vloeistof* is het zogenaamde witverlies en wordt uitgescheiden door je vagina. Maak je geen zorgen! De afscheiding voor de menstruatie is volkomen normaal en natuurlijk. Alle meisjes in de puberteit krijgen vroeger of later deze vaginale afscheiding, sommigen merken er meer van dan anderen... Sommige meisjes krijgen witverlies op de leeftijd van negen jaar, terwijl andere dat pas veel later krijgen.

*Als je, in tegenstelling tot de natuurlijke vaginale afscheiding, een afscheiding ziet die er groen-geelachtig en klonterig uitziet, anders ruikt of de huid irriteert, raadpleeg dan je huisarts. .

Waarom krijg ik dit?

Een meisje wordt een vrouw. Witverlies is een signaal dat wijst op de nakende seksuele volwassenheid. Je lichaam geeft aan dat je geslachtsorganen nu actief zijn! Voor ons meisjes is dit heel handig, want het geeft aan dat je eerste menstruatie er waarschijnlijk zit aan te komen! Gewoonlijk duurt het ongeveer een jaar voordat je eerste menstruatie er zal zijn. Dus je kunt je er comfortabel op voorbereiden! Cool, toch?

Is het zichtbaar?

Witverlies is soms zwaarder, soms lichter. Ook dat is volkomen natuurlijk en verschil van meisje tot meisje. Soms is het zo licht dat je het amper merkt, en soms is je slipje helemaal nat. Inlegkruisjes zijn hier heel praktisch voor (bijvoorbeeld Carefree): ze absorberen vocht op betrouwbare wijze en beschermen je kleding. En je voelt je elke dag veilig en fris! Nog een voordeel: met inlegkruisjes ben je goed voorbereid als je niet precies weet wanneer je voor het eerst zal menstrueren. Eenmaal je menstruatie begonnen is, bieden tampons betrouwbare bescherming.

Krijgen alleen tieners witverlies of vrouwen ook?

Zelfs als volwassen vrouw blijf je afscheidingen hebben tussen je menstruaties in. Deze afscheiding is soms zwaarder en soms lichter. Het hangt af van het verloop van je cyclus. Tussen twee menstruaties in, rond het moment van ovulatie (wanneer de eicel vrijgegeven wordt en klaar is om te worden bevrucht), is de afscheiding vaak een beetje dikker en doorzichtiger. Ontdek hier meer over de menstruele cyclus.

De o.b.® productzoeker

Welke o.b.® tampon is geschikt voor jou?
Beantwoord vier korte vragen.

Veelgestelde vragen

Kom meer te weten over menstruatie,
puberteit en tampons.