FAQ's
Alles over je menstruatie
Zijn er pauzes tijdens mijn menstruatie?
Nee, maar soms kan het bloeden tijdens een menstruatie tijdelijk stoppen.
Menstruatievocht kan zich opstapelen in de vouwen achteraan de vagina en soms naar buiten komen, bijvoorbeeld na het opstaan 's ochtends of na lange tijd te zitten, of wanneer je hoest, niest of een zwaar voorwerp optilt.
Mag ik zwemmen tijdens mijn menstruatie?
Ja! De voordelen van tampons zijn vanzelfsprekend wanneer je sport tijdens je menstruatie, vooral als je wil gaan zwemmen. Je hoeft je geen zorgen te maken over lekjes want de tampon absorbeert het vocht al in je vagina.
Het wordt aanbevolen om een nieuwe tampon in te brengen voor het zwemmen zodat je zo goed mogelijk beschermd bent, want tijdens het sporten stroomt het bloed een beetje sneller in de richting van de vaginale opening. We raden ook aan om je tampon onmiddellijk na het zwemmen te vervangen. Het is best om zelf te ontdekken welke tampon het best bij jou past.
Mag ik seks hebben tijdens mijn menstruatie?
Ja, er is geen reden om geen seks te hebben tijdens je menstruatie. Het is volkomen een kwestie van persoonlijke voorkeur en een keuze die je samen met je partner maakt. Als je het oké vindt om seks te hebben tijdens je menstruatie, mag je niet vergeten om eerst je tampon te verwijderen.
Als je voorbehoedsmiddelen gebruikt op de andere dagen van je cyclus, dan mag je deze ook niet overslaan tijdens je menstruatie. Hoewel bevruchting waarschijnlijk niet zal plaatsvinden tijdens je menstruatie, is het niet onmogelijk. Een condoom biedt ook extra bescherming tegen HIV of andere seksueel overdraagbare aandoeningen, want het risico op infectie is groter tijdens de menstruatie. Praat met je gynaecoloog of huisarts voor meer informatie over dit onderwerp.
Mag ik sporten tijdens mijn menstruatie?
Ja, sporten is helemaal geen probleem tijdens je menstruatie. Veel vrouwen vinden sport ontspannend en krampstillend. Als je andere specifieke symptomen ervaart tijdens je menstruatie, aarzel dan niet om je arts te raadplegen - die zal activiteiten kunnen aanbeleven die zullen helpen.
Een tampon biedt je efficiënte bescherming tijdens het sporten en andere fysieke activiteiten. Het stelt je in staat om je vrijer en natuurlijker te bewegen. Je kunt alles doen wat je leuk vindt, zelfs tijdens je menstruatie! Het is best om zelf te ontdekken welke tampon het best bij jou past.
Wat is de menopauze?
De menopauze is een natuurlijk proces dat begint met de laatste menstruatie van een vrouw.
Wat is de menstruatie?
Ongeveer elke vier weken rijpt een eicel door de hormonale activteit in een van de twee eierstokken. Wanneer de eicel rijp is, verlaat deze de eierstok en gaat de volgende drie tot vier dagen via een van de eileiders naar de baarmoeder.
De baarmoeder is al klaar om een bevruchte eicel te ontvangen: het slijmvlies van de baarmoederwand (= baarmoederslijmsvlies) is dikker geworden met klierweefsel en bloedvaten en is klaar om een embryo te laten groeien. Als de eicel niet bevrucht wordt, worden de bovenste lagen van het baarmoederslijmvlies ongeveer twee weken na de ovulatie afgescheiden. Dit veroorzaakt bloedingen en het elimineren van dit weefsel, en wordt de menstruatie genoemd. Dit bloed en baarmoederweefsel gaat van de baarmoeder via de baarmoederhals naar de vagina.
Hoe kan ik het moment van mijn volgende menstruatie berekenen?
Een vaak gebruikte methode is om simpelweg 28 dagen te tellen vanaf de eerste dag van je menstruatie. Dit is echter slechts een richtlijn. Je kunt verwachten dat je volgende menstruatie begint ongeveer 25 tot 31 dagen na de eerste dag van je laatste bloedverlies.
Hoe lang duurt de cyclus?
De duur van de menstruele cyclus verschilt van meisje tot meisje en van vrouw tot vrouw. De gemiddelde duur is 28 dagen, maar gewoonlijk ligt het ergens tussen 24 en 34 dagen.
Hoe langt duurt een menstruatie?
Een menstruatie duurt gewoonlijk tussen drie en zeven dagen. Tijdens deze periode wordt 65 ml menstruatievocht uitgescheiden, twee derde daarvan tijdens de eerste paar dagen.
Menstrueel bloedverlies verandert tijdens een menstruatie. In het begin is het heviger, naar het einde toe is minder hevig. Specifieke omstandigheden zoals stress, een dieet of het gebruik van voorbehoedsmiddelen kunnen het bloedverlies beïnvloeden.
Hoe zwaar zijn menstruele bloedingen?
De duur, intensiteit en vordering van de menstruatie verschilt van meisje tot meisje en van vrouw tot vrouw. Jonge meisjes die pas beginnen te menstrueren kunnen bijvoorbeeld zwaardere menstruaties hebben dan volwassen vrouwen.
Bovendien kunnen bij veel vrouwen speciale gebeurtenissen zoals stress of reizen, maar ook anticonceptie op basis van hormonen of een spiraaltje, de intensiteit van een menstruatie beïnvloeden. Maar gemiddeld wordt tijdens een menstruatie 65 ml menstruatievocht uitgescheiden.