Tips voor de eerste menstruatie
Als je met je dochter over de eerste menstruatie, de zogenoemde menarche, praat, moet je haar ook uitleggen welke hygiëneproducten er bestaan en haar helpen de producten te kiezen die voor haar het meest geschikt zijn – van inlegkruisjes tot praktische, eenvoudig in te brengen tampons. Een goede voorbereiding helpt haar in deze bijzondere periode.

De witte vloed kondigt de eerste menstruatie aan

De meeste meisjes krijgen één tot twee jaar voor hun eerste menstruatie een heldere, wittige afscheiding uit de vagina, die in de onderbroek opdroogt. Deze natuurlijke vaginale afscheiding geeft aan dat de geslachtsorganen zijn beginnen werken.  

Het begin van de witte vloed is een goed moment om je dochter voor te lichten over persoonlijke hygiëne tijdens de menstruatie. Waarom leg je haar niet uit hoe ze inlegkruisjes gebruikt? Deze nemen de afscheiding op en zorgen ervoor dat je dochter zich fris voelt. Je kunt haar laten zien hoe eenvoudig ze te gebruiken zijn – gewoon de beschermfolie lostrekken en stevig op de slip drukken. Leg haar uit dat vaginale afscheiding een heel normaal teken van de puberteit is. Zo neem je eventuele zorgen bij haar weg en help je haar om zich zeker te voelen.

Veel meisjes zijn in de puberteit bang dat de eerste menstruatie op een erg ongelegen moment optreedt. Je dochter kan zonder problemen elke dag inlegkruisjes gebruiken als ze haar eerste ongesteldheid verwacht of nog aan tampons moet wennen. Geef haar bijvoorbeeld de Carefree® inlegkruisjes met de 5-in-1 formule voor een fris gevoel.

Tampon of maandverband? De voorbereiding op de grote dag

Laat je dochter al vroeg in de puberteit de beschikbare beschermingsmethoden zien – tampons en maandverband – en laat haar zelf kiezen waarmee ze zich het prettigst voelt. Dat helpt haar om de veranderingen van haar lichaam positief te bekijken en een natuurlijke vrouwelijke eigenwaarde te ontwikkelen.

Veel meisjes geven de voorkeur aan tampons, omdat ze niet opvallen, hygiënisch zijn en meer bewegingsvrijheid bieden, bijvoorbeeld bij hun favoriete sport. Bovendien ontstaan bij tampons geen nare luchtjes, omdat ze het bloed, in tegenstelling tot maandverband, al in het lichaam absorberen en chemische reacties met de lucht voorkomen. Je kunt je dochter verzekeren dat ze vanaf de eerste keer veilig tampons kan gebruiken. We begrijpen dat jij je zorgen maakt als je dochter nog erg jong is, maar dat is echt niet nodig. o.b.® ProComfort™ Mini is speciaal voor jonge meisjes ontwikkeld en het is zeer onwaarschijnlijk dat het maagdenvlies scheurt. Door de hormonale veranderingen die voorafgaan aan de eerste menstruatie, ontwikkelt het maagdenvlies zich tot een zachte, flexibele huidplooi. Een kleine tampon (Mini of Normal) kan daarom normaal gesproken zonder problemen worden gebruikt.

Je kunt het o.b.® startersetje voor tieners gratis bestellen. Het bevat naast een probeerverpakking met o.b.® ProComfort™ Mini en Normal tampons ook de brochure 'Mijn dagboek', een gratis probeerverpakking met Carefree® inlegkruisjes en een menstruatiekalender.  

Met de o.b. menstruatiekalender het overzicht bewaren!

De menstruatiecyclus is in de eerste jaren vaak nog onregelmatig. Meestal heeft hij na een tijdje zijn ritme gevonden, en na een paar jaar hebben de meeste meisjes een regelmatige cyclus. Misschien vindt je dochter het handig om vanaf de eerste menstruatie een menstruatiekalender te gebruiken om het overzicht over haar cyclus te bewaren. Laat haar onze nieuwe, praktische menstruatiekalender zien – verkrijgbaar op onze website.

Moeten we naar de huisarts?

Het is niet nodig om naar de huisarts te gaan, omdat haar menstruatie is begonnen. Wel is het belangrijk rond deze leeftijd na te gaan of jouw dochter de vaccinatie tegen HPV (humaan papillomavirus) gehad heeft. Deze vaccinatie wordt aanbevolen voor meisjes tussen twaalf en zeventien jaar. Ze beschermt tegen baarmoederhalskanker en kan het beste voor de eerste geslachtsgemeenschap plaatsvinden. Neem voor meer informatie over deze en andere vaccinaties contact op met je huisarts.