Menstruatie na de geboorte
Hartelijk gefeliciteerd – je hebt net een kind gekregen! Dit betekent ook een nieuwe kennismaking met je nieuwe, veranderende lichaam. Omdat je hormoonhuishouding zich eerst weer moet normaliseren, moet je de komende maanden rekening houden met veranderingen in je menstruatie.
 
Je zult zeker merken dat er na je zwangerschap dingen aan je lichaam zijn veranderd. De komende periode zal je lichaam zich aan de nieuwe situatie aanpassen en komt je hormoonhuishouding weer in balans. Na enkele weken of maanden zal ten slotte je menstruatie weer op gang komen. De belangrijkste veranderingen vinden in de eerste zes weken na de bevalling plaats. De overige lichamelijke veranderingen voltrekken zich geleidelijk in de loop van meerdere maanden, tot je lichaam weer in zijn normale toestand is teruggekeerd.

De zone in en rond de vagina kan direct na de geboorte erg gevoelig zijn. Elke jonge moeder heeft een bloeding na de geboorte, als haar lichaam het baarmoederslijmvlies afstoot. Deze bloedingen worden kraamvloed genoemd. In de eerste dagen na de geboorte adviseren we je om maandverband met een hoog absorptievermogen te gebruiken. Als de bloeding lichter wordt, bieden inlegkruisjes voldoende bescherming. Mogelijk zal je merken dat je vaginale afscheiding in de loop van je cyclus varieert, en bijvoorbeeld tijdens de eisprong toeneemt. Dat is volkomen normaal! Carefree® inlegkruisjes helpen om je schoon, droog en fris te voelen. Als je merkt dat je opeens veel meer afscheiding hebt, de afscheiding onaangenaam ruikt of van kleur verandert, of als je last krijgt van jeuk of een brandend gevoel, moet je je huisarts of gynaecoloog bezoeken.

Als je menstruatie weer op gang komt, kun je zonder problemen weer tampons gaan gebruiken zoals je gewend was. Wanneer de menstruatie weer op gang komt, is zeer sterk afhankelijk van of en hoe vaak je borstvoeding geeft. Bij sommige vrouwen komt de menstruatie al terug als ze minder borstvoeding geven, terwijl dat bij anderen pas gebeurt als ze er helemaal mee stoppen. Als je geen borstvoeding geeft, komt de menstruatie ongeveer zes tot acht weken na de bevalling weer op gang. 

Misschien ontdek je dat je bloedingen heviger zijn geworden en ook wat langer duren. Ook ontdek je misschien dat de vorm van je vagina iets is veranderd. Het kan zijn dat je opnieuw moet ontdekken hoe je een tampon optimaal inbrengt. Het kan zijn dat de tampon die je voor je zwangerschap gebruikte, nu niet meer voldoende bescherming biedt. Gebruik in dat geval een o.b.® tampon met een hogere absorptiegraad, bijvoorbeeld o.b.® Original en ProComfort® Super of Super Plus.