Hoe vertel ik het aan mijn dochter?
Was je er klaar voor, toen je voor het eerst ongesteld werd? Had je voldoende informatie? De tijden zijn veranderd! De generatie van onze ouders schaamde zich nog om dit thema aan te snijden, maar wij praten er al veel opener over, en er zijn veel manieren om het thema bij je dochter op natuurlijke wijze ter sprake te brengen..

Een scène in een televisieserie of een artikel in een tijdschrift kunnen de aanleiding zijn. Vraag je dochter wat ze al weet en of ze er met haar vriendinnen over heeft gepraat. Meerdere korte gesprekken zijn vaak beter dan één serieus, lang gesprek. Laat haar merken dat je er altijd voor haar bent als ze vragen heeft. Probeer haar duidelijk te maken dat de menstruatie niet geheim gehouden hoeft te worden, maar een teken is dat ze gezond is – iets waarop ze trots kan zijn en met jou kan delen. Met een goede voorbereiding zal je dochter vanaf het begin positief tegen haar menstruatie aankijken!

Wat als ze er niet over wil praten?

Wil je je dochter belangrijke adviezen over het volwassen worden geven en gedraagt ze zich als een irritante betweter? Komt dat je bekend voor? Dat is heel normaal – zelfs gezond – en maakt deel uit van het ontwikkelingsproces! Bedenk dat je dochter nu geen kind meer is, maar zich van meisje tot jonge vrouw ontwikkelt en een eigen verantwoordelijkheid heeft. De puberteit is geen gemakkelijke tijd, maar als je open bent en vertrouwen uitstraalt, kan de band tussen jou en je dochter daardoor nog sterker worden.

Naast stemmingswisselingen door de stijging van het hormoongehalte tijdens de puberteit, blijkt uit onderzoek bovendien dat het zich ontwikkelende brein angstgevoelens minder goed kan onderdrukken. Dat heeft tot gevolg dat tieners vaak neerslachtig en slechtgehumeurd lijken. Vat dat niet persoonlijk op! Ga op een gewone manier het gesprek met je dochter over haar menstruatie aan. Als je als moeder rustig en zelfverzekerd bent, zal je dochter dat van je overnemen!

Hoe je het thema seks kunt aansnijden

De eerste ongesteldheid van een meisje is een belangrijke gebeurtenis in haar ontwikkeling. Deze vindt bovendien plaats in een periode waarin ze zich bewust wordt van de seksualiteit van mensen in haar omgeving en haarzelf. Misschien komt ze ook al met haar eerste vriendje of vriendinnetje thuis … 

Een gesprek over de menstruatie kan heel natuurlijk overgaan in een gesprek over seks. Je hebt het ijs al gebroken, dus ga nog een stap verder! Houd in je achterhoofd dat je dochter vanaf de eerste eisprong zwanger kan raken. Het is daarom belangrijk dat je met haar bespreekt hoe de menstruatie en vruchtbaarheid met elkaar samenhangen. Vertel haar over de verschillende anticonceptiemethoden. Je kunt ook je huisarts of gynaecoloog inschakelen, als jij of je dochter nog vragen hebt/heeft of advies zoekt over haar lichamelijke ontwikkeling, anticonceptie en bescherming tegen geslachtsziekten. Dit is de perfecte gelegenheid om haar alles te leren over veilig vrijen.

Het adviesteam van o.b.® staat voor je klaar om al je verdere vragen te beantwoorden. Je kunt ook de brochure 'Mijn dagboek' bij ons team aanvragen. De brochure bevat uitgebreide informatie over de lichamelijke veranderingen door puberteit en menstruatie, en je kunt hem samen met je dochter lezen.